Лого КРИБ Перник
Регионална организация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България
Сайтът е в процес на разработка
ЦЪРНОГОРСКИ МАНАСТИР - ЛИТИЕВО ШЕСТВИЕ
Май
2019

Три години от присъствието на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Всецарица бяха отбелязани в Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян” над с. Гигинци. Празникът на Божията майка още наричан Животоприемни източник започна със света литургия, последвана от водосвет за здраве.

На днешния Светли петък (първият петък след Великден) стотици гости, сред които кметовете на общини от област Перник, областният управител, духовници, народни представители, вярващи миряни от област Перник дойдоха в светата обител и се включиха в литийно шествие с чудодейното копие с образа на Богородица. 


Литията води Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит, който благослови присъстващите и пожела да се случват повече тържества на вярата, на обединението и съпричастността към Божиите истини и християнските добродетели.


Копие на чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица“ се намира в Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци от 2 май 2016 г. Оригиналът е в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора.


Образът на Божията Майка „Всецарица“ („Пантанаса“- на гръцки език) има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени болявания, на измъчвани от нечисти сили, а напоследък и от наркотични зависимости. За този особен дар и на копия на иконата свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България и другаде, обичайно последвали след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона „Всецарица“.

Copyright © КРИБ Перник  2021  Всички права запазени.