Лого КРИБ Перник
Регионална организация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България
Сайтът е в процес на разработка
  БИЗНЕС ЗАКУСКА


Възможностите,които предоставя европейското финансиране беше обсъждано на бизнес закуска в Перник


Възможности, които предлага европейското финансиранеза развитие на българския бизнес в Перник беше темата на провелата се бизнес закуска в Перник. В нея взеха участие кметът на Перник Вяра Церовска, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, председателят на КРИБ Перник Георги Милев и предприемачи. Гост на форумът беше кандидатът за член на Европейския парламентот групата на ГЕРБ и СДС Ивелина Василева. Форумът се организира съвместно отГЕРБ и КРИБ Перник. 


„Бизнесът е този, на който обществото ни разчита, защото той генерира продукт. На хорат аот бизнес, дължим добрите икономически показатели, постигнати през последните години. От 2014 година до сега, ръстът на БВП е 9%. Доходите на хората се повишават. Само за тези 5 години средната работна заплата се повиши с 40%. Минималната с 60 %. Има увеличение на социалните помощи, на подкрепата за хората в третата възраст, на уязвимите групи. Това става само с възможностите, които бюджетът осигурява. А той се пълни от икономиката на страната. Създават се нови производства и се разширяват съществуващите, т. е. има ръст. Икономическият ръст на страната ни е устойчива тенденция за положителни резултати, 3.8 пре з2018 година, с тенденция за повишение. На фона на европейския растеж, който е средно процент и половина, България се движи добре“, посочи Ивелина Василева. Тя отбеляза, че Перник е град с много сериозен потенциал, благодарение на природните дадености, близостта до столицата, добрата инфрастура и свързността, които предпоставят възможности за развитие на бизнеса. 


„Ще продължим да работим, освен за изпълнение на екологичните норми, за въвеждане на кръгова икономика, при която в линията на производство в крайната фаза не остава нищо излишно и извличане на ценни компоненти в отпадъците. Това ще ни даде много шансове за въвеждане на нови технологии и иновации, което се подкрепя от ЕС. Европейските фондове също са ресурс, който не бива да бъде подценяван. В момента се разработва многогодишната финансова рамка и бюджетът за следващия програмен период 2021-2027. Средствата, които към настоящиямомент са договорени за България са увеличени с 4 млрд. и първата и най-важна задача в новия Европейски парламент е да защитим това при гласуването. Мерките, касаещи и енергийната ефективност, и технологичното обновление, ще продължават да имат висок приоритет“, допълни Ивелина Василева. Тя отбеляза, че България ще настоява да бъде отчетен фактът, че у нас минимум 40% от енергийния микс се произвежда от лигнитни въглища. 


Вяра Церовска посочи, че и на местно, и на национално, и на европейско ниво ГЕРБ щ епродължава да работи за по-добри условия за българския бизнес. Тя припомни високата оценка на Европейската комисия, която поставя България в топ 3 на държавите с очакван най-висок икономически растеж. 


Председателят на КРИБ-Перник Георги Милев отбеляза от името на най-голямата работодателска организация, която има близо 30 000 членове, че са припознали ГЕРБ, защото вече трето правителство няма индикации за увеличение на данъците. Това е едно отважните условия за развитието на бизнеса. 

Copyright © КРИБ Перник  2021  Всички права запазени.